Fă-ti o programare la notar

Fă o programare online! Tu stabilești ziua și ora, iar noi te așteptăm la biroul notarial!

Doriţi mai multe informaţii?

Nu ezitaţi să ne contactaţi!

Succesiuni notariale – Tot ce trebuie să stii despre procedura succesorală

Succesiunea notarială este procedura juridică prin care patrimoniul unei persoane decedate este transmis către moștenitorii săi, în conformitate cu dispozițiile Codului Civil. La Societatea Profesională Notarială ROMANIȚA VRÎNCEANU ȘI ANA-MARIA GHIRAN ( VreaUnotar.ro ) din București, sprijinim clienții în toate etapele procedurii succesorale, de la întocmirea actelor necesare până la eliberarea certificatului de moștenitor. 

Conform art. 953 din Codul Civil, moștenirea reprezintă transmiterea patrimoniului unei persoane decedate către moștenitorii săi. Totodată, prin art. 1166, se reglementează principiile acordurilor de voință, relevante inclusiv în cadrul procedurilor succesorale notariale.

Află în continuare ce prevede legea, ce documente sunt obligatorii și cum te putem asista pentru finalizarea succesiunii în cel mai scurt timp posibil.

Procedura succesiunii – Aspecte esentiale

Conform dispozițiilor legale, descendenții defunctului (copiii) și soțul sau soția supraviețuitoare sunt chemați cu prioritate la moștenire.
De asemenea, copilul conceput și născut viu beneficiază de drepturi succesorale.

În absența moștenitorilor de grad apropiat sau a testamentarilor, patrimoniul succesoral este atribuit statului.

Moștenitorii aflați pe aceeași linie de rudenie dobândesc cote succesorale egale, în conformitate cu prevederile Codului Civil.

Notă: Dacă nu există soț/soție, descendenți sau alte rude în viață, patrimoniul succesoral revine statului.

Modalitatea de deschidere a procedurii succesorale

Solicitarea procedurii succesorale se face la biroul notarial a cărui activitate aparține de circumscripția judecătoriei unde persoana decedată a avut ultimul domiciliu. În cazul defuncților care au avut ultimul domiciliu în București, Societatea Profesională Notarială ROMANIȚA VRÎNCEANU ȘI ANA-MARIA GHIRAN se ocupă de procedura de succesiune indiferent de sectorul în care a avut ultimul domiciliu persoana decedată. Această opțiune este posibilă numai în situația în care moștenitorii se înțeleg între ei și nu își contestă calitatea.

În caz contrar, notarul public nu poate soluționa cererea de succesiune, iar moștenitorii trebuie să apeleze la instanțele judecătorești.

De reținut: în afară de actele pe care trebuie să le prezinți la notar pentru realizarea succesiunii, ai nevoie și de doi martori din afara familiei, cu vârsta minimă de 18 ani, care să nu fie puși sub interdicție, care să știe date personale despre defunct și care să fie la curent cu numărul moștenitorilor și calitatea acestora în procedura succesorală.

Durata procedurii succesorale

Procedura succesiunii durează în funcție de numărul de moștenitori, de bunurile din masa succesorală și în funcție de cât de repede se obțin documentele solicitate de notar.

Dacă succesiunea nu este complexă și actele solicitate de notar sunt obținute în scurt timp, succesiunea poate dura câteva săptămâni. Dacă succesiunea este complexă sau actele solicitate de notar întarzie, succesiunea poate dura si câteva luni.

Cine poate solicita deschiderea succesiunii?

Cererea de deschidere a procedurii succesorale poate fi făcută de oricare dintre succesibili, de către creditorii succesiunii sau ai succesibililor, precum şi de orice altă persoană care justifică un interes legitim.

Costuri – Taxe Notariale

Aflați rapid care sunt costurile implicate în deschiderea și finalizarea procedurii succesorale la biroul nostru notarial.

Când se poate deschide procedura de succesiune?

Moștenitorii pot solicita deschiderea succesiunii imediat după decesul persoanei în cauză. În situația în care au trecut mai mult de 2 ani de la decesul persoanei, costurile pentru realizarea succesiunii sunt mai mari.

De asemenea, legea prevede și un termen de 1 an de la data decesului, numit termen de opțiune succesorală, timp în care moștenitorii de drept pot decide dacă renunță sau acceptă succesiunea. Această decizie presupune realizarea unei declarații notariale pentru exprimarea opțiunii succesorale.

Care sunt documentele necesare pentru deschiderea procedurii de succesiune?

Pentru a solicita deschiderea succesiunii, ai nevoie de următoarele acte în original:

  • Certificatul de deces.
  • Actele de identitate ale tuturor moștenitorilor.
  • Certificatele de naștere și de căsătorie ale moștenitorilor.
  • Hotărârile judecătorești sau certificatele de divorț ale moștenitorilor, acolo unde este cazul.
  • Certificatul de naștere și de căsătorie al soțului în viață/certificatul de deces al soțului/sentința ori certificatul de divorț, acolo unde este cazul.
  • Adeverința de schimbare a numelui pe cale administrativă, acolo unde este cazul.
  • Declarațiile de opțiune succesorală, după caz.
  • Testamentul, dacă acesta există.
  • Procura în formă autentică a persoanelor împuternicite să îi reprezinte pe moștenitori la succesiune, dacă aceștia nu pot fi prezenți în persoană.

Pentru a face dovada proprietății bunurilor ce au aparținut persoanei decedate și care intră în masa succesorală, trebuie să prezinți următoarele documente în original:

  • Actele de proprietate: contracte de vânzare – cumpărare, contracte de donație, contracte de schimb, acte de dare în plată, certificatele de moștenitor, hotărârile judecătorești și altele, în funcție de caz.
  • Certificatul de atestare fiscală în cazul bunurilor precum mașini, imobile și alte posesiuni ce intră la masa succesorală. Certificatul se eliberează de către organul fiscal competent al Primăriei din raza ultimului domiciliu al persoanei decedate sau de la locul imobilului; documentul are o valabilitate de doar 30 de zile de la data la care este eliberat.
  • Documentul de intabulare, planul de amplasament și releveu în cazul imobilelor ce sunt intabulate în cartea funciară.
  • Actul de concesiune al locului de veci și adeverința eliberată de către administrația cimitirului în care se află amplasat locul, dacă este cazul.
  • Titlurile la ordin sau la purtător/certificate de acționar/carnetele C.E.C și altele.
  • Extrasele de cont(uri).

De ce să alegi VreaUnotar.ro?

Pentru detalii suplimentare legate de costurile procedurii succesorale si consultantă juridică privind situațiile particulare, te invităm să ne contactezi telefonic pentru a stabili o întâlnire

Societatea Profesională Notarială ROMANIȚA VRÎNCEANU ȘI ANA-MARIA GHIRAN îți oferă servicii notariale complete într-un spațiu modern, cu o echipă profesionistă, pregătită să îți fie alături la fiecare pas.